Opublikowano Dodaj komentarz

Hiszpańska kuchnia

Będąc w Hiszpanii nie sposób nie skosztować specjałów lokalnej kuchni. Co polecam, czego nie można pominąć?

Paella to najbardziej znane hiszpańskie danie. Paella pochodzi z regionu Walencji i może składać się, oprócz ryżu i szafranu, z kurczaka, królika, ślimaków, owoców morza, fasoli, karczochów. Ilu kucharzy, tyle przepisów na paellę.

Kolejne danie, które koniecznie trzeba spróbować to tortilla de patatas, czyli omlet z ziemniakami, oliwą z oliwek jajkami i opcjonalnie z cebulą,

Na Wyspach Kanaryjskich koniecznie zamów talerz papas arrugás, rodzime ziemniaki, które podaje się z lokalnymi sosami: mojo verde i mojo picón.

Na andaluzyjskie upały najlepszym daniem będzie gazpacho, zimna zupa pomidorowa z cebulą, papryką, czosnkiem i ogórkiem.

Szynki i sery to osobny temat! Koniecznie trzeba spróbować szynek jamón ibérico, jamón serrano, kiełbasek chorrizo czy owczych i kozich serów.

Dzięki swojemu położeniu nad Oceanem Atlantyckim oraz Morzem Śródziemnym i Morzem Kantabryjskim, w hiszpańskiej kuchni znajduje się wiele dań z ryb jak dorsz czy tuńczyk, oraz z owoców morza, od krewetek, przez ostrygi po homary. Muszla znana jako symbol Camino de Santiago to małże świętego Jakuba, nazywane przegrzebkami.

Hiszpania jest światowym potentatem uprawy oliwek, winorośli i szafranu. Z pewnością próbowaliście również hiszpańskich owoców: pomarańczy z Walencji, truskawek z Huelvy czy platanów z Wysp Kanaryjskich.

Ciężko zdecydować się na jeden deser. Do wyboru mamy między innymi chocolate con churros, turrón czyli rodzaj miękkiego lub twardego nugatu lub flan, rodzaj budyniu.

I teraz najważniejszy element hiszpańskiej kuchni: tapas. Tapas to małe przystawki podawane przed posiłkiem lub do piwa lub wina. Najstarsza teoria głosi, że nazwa pochodzi od plastra szynki lun małej kromki, którymi przykrywano kieliszek lub kufel, aby nic do niego nie wpadło (tapar – przykrywać). Tapas to świetny sposób na spróbowanie za jednym zamachem wielu specjałów.

Słowniczek:
comer – jeść
¿Quieres comer algo? – Chcesz coś zjeść?

el desayuno – śniadanie
el almuerzo – obiad
la cena – kolacja

tener hambre -być głodnym (dosł. mieć głód)
Tengo hambre, ¡vamos de tapas!

la cuchillería – sztućce
el tenedor – widelec
la cuchara – łyżka
el cuchillo – nóż

¡Buen provecho! – Smacznego!

Daj znać w komentarzu jakie hiszpańskie dania miałaś/eś okazję spróbować!
Do zobaczenia w kolejny nagraniu z Andaluzji!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *