Opublikowano Dodaj komentarz

Las Pascuas en España czyli Wielkanoc w Hiszpanii

Hiszpanie to naród który lubi hucznie obchodzić las fiestas – święta. Las celebraciones de Pascuas son unos de las más importantes durante todo el año – obchody Wielkanocy są jednymi z najważniejszych w ciągu roku. W dużym stopniu przypominają one obchody w Polsce – odbywają się procesje religijne, rodziny spotykają się na świątecznych obiadach,  a dzieci szukają czekoladowych jajek. Jednakże Hiszpanie mają kilka costumbres curiosos – ciekawych zwyczajów, które na pewno Was zainteresują.

En España, se celebra durante toda la Semana Santa – w Hiszpanii świętuje się w ciągu całego Wielkiego Tygodnia. Uroczyste obchody zaczynają się el Domingo de Ramos – w Niedzielę Palmową i trwają do el Domingo de Resurrección – Niedzieli Wielkanocnej.

Najbardziej spektakularnie obchodzony jest Wielki Tydzień w Andaluzji – tam odbywają się najbardziej znane procesiones de los pasos con figuras de Jesús o María – procesje  z platformami, na których ustawione są figury Jezusa czy Maryi oraz różne sceny pasyjne. Są to procesje organizowane przez cofradías – bractwa religijne, których członkowie w trakcie obchodów noszą charakterystyczne, szpiczaste kaptury jedynie z wyciętymi otworami na oczy. Mają one różne kolory, w zależności od bractwa do którego przynależą noszący je zakonnicy.

Inne interesujące wydarzenia Wielkiego Tygodnia to np. la Rompida de la hora – „wybicie godziny” świętowane w Aragonii podczas el Viernes Santo – Wielkiego Piątku, kiedy to w całym mieście przez wiele godzin rozbrzmiewają bębny i fanfary.                                     

Również obchody Niedzieli Palmowej, szczególnie w Walencji, są bardzo ciekawe. Podczas la Procesión de la Borriquita – Procesja Zakonu Borriquita, uczestnicy niosą ze sobą las típicas palmas blancas – charakterystyczne białe palmy i również przyozdabiają nimi domy, na znak zwycięstwa Chrystusa nad śmiercią.

Warto dodać, że nie wszystkie hiszpańskie zwyczaje wielkanocne są tak oczywiste. Niektóre z ich sposobów świętowania są dość zaskakujące i znacznie różnią się od tych praktykowanych w Polsce. Jedną z takich ciekawostek jest np. „el trenca perols” en Valencia, co moglibyśmy przetłumaczyć z katalońskiego dosłownie jako „niszczenie garów”. Podczas tego wydarzenia, el Sábado Santo a la medianoche – w Wielką Sobotę o północy, mieszkańcy wyrzucają przez okna starą zastawę stołową oraz wylewają wodę. Jest to ich sposób na wyrażenie radości ze zmartwychwstania Jezusa.

PLATOS TRADICIONALES DE LA PASCUA – TRADYCYJNE DANIA WIELKANOCNE

Hiszpanie, tak samo jak i Polacy, posiadają wiele tradycyjnych potraw, które są przygotowywane z okazji konkretnych wydarzeń. Jednakże, ich typowe dania wielkanocne znacznie się różnią od tych, które podaje się w polskich domach.

Najbardziej charakterystyczną przekąską przygotowywaną na Wielkanoc są las torrijas – niewielkie kromki chleba namaczane w mleku i cukrze, a następnie obtaczane w jajku i smażone w głębokim oleju. Las torrijas podaje się zazwyczaj z miodem bądź cynamonem. Również bardzo popularne są los buñuelos – malutkie początki nadziewane waniliowym kremem.

Kolejnym wielkanocnym przysmakiem jest la mona de Pascua – czyli ciasto drożdżowe   z jajkiem w środku (początkowo było to jajko na twardo, dziś używa się raczej jajka czekoladowego). Jest to słodycz, który zgodnie z tradycją wręcza swojemu chrześniakowi ojciec chrzestny.

Tradycyjnym daniem głównym w Wielkanoc jest el potaje de vigilia de garbanzos, espinacas y bacalao– potrawka z ciecierzycy, szpinaku i dorsza. Przygotowuje  się również między innymi la sopa de ajo – zupę czosnkową, las patatas viudas – „wdowie ziemniaki” w oleju z pieprzem i liśćmi laurowymi  czy los buñuelos de bacalao – charakterystyczne, okrągłe placki z dorsza. Żadne z tych dań nie zawiera mięsa, ponieważ zgodnie z tradycją,     w okresie Wielkiego Tygodnia nie należy go spożywać.

Hiszpania ma do zaoferowania jeszcze wiele innych ciekawych tradycji związanych z Wielkim Tygodniem oraz mnóstwo pysznych dań, których koniecznie trzeba spróbować. Jednak aby lepiej zrozumieć ich kulturę i zwyczaje musicie po prostu przyjechać i zobaczyć to na własne oczy! Każda, nawet najmniejsza wioska ma własne formy świętowania, a potrawy czy obchody religijne znacznie się od siebie różnią w każdej z comunidades autónomas – regionów autonomicznych.

Te święta będą inne niż dotychczas, ale niezmiennie życzę Wam ¡Felices Pascuas! – wesołych Świąt Wielkanocnych!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *